Prinsessan Madeleine har nedkommit med en dotter, uppger Hovet på sin hemsida.                          

Prinsessan Madeleine har nedkommit med en dotter. Både mor och dotter mår bra, enligt hovets presschef. Ingen annan i kungafamiljen är just nu i New York där barnet föddes.

Flickan föddes klockan 22.41 lokal tid i New York på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center. Presbyterian Hospital anses som ett av de främsta i världen.

Enligt Hovets informationschef Annika Sönnerberg gick förlossningen bra.

- Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl.

Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade.

- Liksom barnets pappa är alla väldigt glada. Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Barnet föddes på New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York. Chris O'Neill var med på sjukhuset under hela förlossningen, enligt Hovet.

 
Sten Hedman, före detta hovreporter på Se & Hör, fick nyheten när TT ringde upp i morse.

- Nej, vad trevligt! utbrister han.

- Fast barnet kom lite tidigare än beräknat. Ingen i kungafamiljen är ju på plats i New York. Nu får de väl ge sig iväg direkt.

Sten Hedman tror att inte bara Madeleines, utan även hela kungahusets popularitet ökar i och med födseln.

- Barn ökar per automatik populariteten. Det var så när kungen och Silvia fick barn, och när Viktoria fick barn. Det här är knappast ett barn som kommer att hamna på någon tron, men det kommer att bli mycket uppmärksammat ändå, säger han.

Hovexperten Roger Lundgren tror att barnet kommer att ingå i tronföljden.

- I och med att kungen och regeringen lät Madeleine gifta sig och gav sitt samtycke, borde detta barn bli betitlat och ha arvsrätt till kronan, säger han.

För att ingå i tronföljden får barnet inte uppfostras katolskt, men pappan Chris O'Neill är ingen utövande katolik, poängterar Lundgren.

- Han tillhör den katolska kyrkan, men på bröllopet fanns ju inga katolska inslag. I dag bryr man sig inte så mycket om sådant där, säger han.

Av betydelse, för att ingå tronföljden, är även att barnet ska växa upp i Sverige.

- Men vi lever ju i en allt mer global värld i dag när människor rör på sig. Svenskar bor och verkar runt om i hela världen. Madeleine har ju själv sagt att hon avser dela sin tid mellan USA och Sverige, säger Lundgren.

 

Något namn vågar inte Roger Lundgren gissa på.

- Det är jättesvårt att gissa. Ingen gissade rätt förra gången. Madeleine var också ett helt nytt namn i de här sammanhangen när hon föddes 1982, det ska man komma ihåg. Så det kan bli precis vad som helst, säger han.

Vad den nyfödda ska heta är fortfarande höljt i dunkel, även om Cassandra sägs ha varit på tapeten.

Om föräldrarna utgår från "topplistan" från pappans hemland är risken stor att prins Carl Philips flickvän Sophia får konkurrens. 2013 var detta nämligen det vanligaste namnet på nyfödda flickor i USA, enligt den amerikanska sajten Babycenter.

Om föräldrarna vill vara mer trendiga kanske Lily (7) eller Zoe (8) kan vara något, eftersom dessa namn var något av bubblare förra året.

- Jag är glad att det verkar ha gått bra, men har inga vidare synpunkter, säger författaren Herman Lindqvist, som när prinsessan Estelle föddes var betydligt mer frispråkig.

Han sade då till TT att han tyckte att Estelle lät som ett namn på en "nattklubbsdrottning" och att namnvalet var ett steg mot att det svenska kungahuset tappar sin glans.

Kommentera

Publiceras ej